Lostrekken lijmlaag levert bruikbare hoeveelheid straling op
Als je plakband lostrekt van de rol in een vacuüm, genereer je röntgen-nanopulsen die sterk genoeg zijn om foto’s mee te maken. Wellicht kun je zo een röntgencamera maken die werkt zonder elektriciteit, zo suggereren onderzoekers van de University of California (Los Angeles) deze week in Nature.De universiteit heeft meteen octrooi aangevraagd op het idee.
In 1930 werd al ontdekt dat je bij het lostrekken van plakband onder bepaalde omstandigheden zichtbaar licht kunt zien. Dat er ook röntgenstraling vrijkomt, schijnt in 1953 al eens te zijn waargenomen in de toenmalige Sovjet-Unie.
Wat de Amerikanen hebben ontdekt, is dat de straling veel sterker is dan ze voor mogelijk hielden. Ze bouwden een opstelling met een motortje, dat het plakband met een snelheid van 3 cm/s van de rol trok. Bi aanwezigheid van lucht gebeurde er niets, maar in vacuüm gaf het röntgenpulsen van een miljardste seconde waarmee ze daadwerkelijk een paar foto's hebben kunnen maken.
Het verschijnsel is een vorm van triboluminescentie. De wetenschap snapt nog niet hlemaal hoe het werkt; wellicht komen bij het lostrekken elektronen los die vervolgens tegen de lijmlaag slaan. De Amerikanen tekenen er echter bij aan dat de stralingsintensiteiten, die ze bij het lostrekken hebben gemeten, volgens de huidige wrijvingstheorieën helemaal niet mogelijk zijn. Kennelijk kloppen die theorieën dus niet.
Overigens hebben de onderzoekers voor hun experimenten alleen plakband van een A-merk (Photo Safe 3M Scotch Tape) gebruikt. Of het met een goedkoop rolletje van de Hema ook werkt (en misschien zelfs beter), verdient zeker nader onderzoek.
bron: Nature, USA Today
Nog geen opmerkingen