Utrecht heeft de beste universitaire scheikunde-opleiding van Nederland, gevolgd door de UvA en de TU Eindhoven. Wereldwijd staan ze alledrie ergens tussen de 51e en de 100e plaats, volgens de zojuist gepubliceerde QS World University Ranking.

In het lijstje staan de scheikundefaculteiten van Leiden, Groningen, Leuven en Louvain la Neuve op een gedeelde 101e t/m 150e plaats. Alle andere Nederlandse en Belgische chemieopleidingen vallen buiten de wereldwijde top-200.

Volgens het overall-klassement is de UvA dit jaar de beste Nederlandse universiteit, met een 62e plaats. Leiden staat op 75, Leuven op 82, Utrecht op 85, Rotterdam op 99, Delft op 103, Maastricht op 107 en Groningen op 109.

Beste universiteit ter wereld is voor het eerst het MIT in Cambridge (Massachusetts) dat de University of Cambridge in Cambridge (Cambridgeshire) naar een tweede plek verdrong.

Dat de resultaten van de QS-ranking duidelijk afwijken van die van bijvoorbeeld de Shanghai-ranking, is niet zo vreemd. Bij QS bepalen citaties van wetenschappelijke publicaties slechts 20 procent van de totaalscore, terwijl Nobelprijzen helemaal niet meetellen. In plaats daarvan worden enquêtes gehouden: eentje onder wetenschappers om de academische reputatie van universiteiten te meten, en eentje onder ondernemers om een indruk te krijgen van de bruikbaarheid van de afgestudeerden. De resultaten tellen voor respectievelijk 40 en 10 procent mee. De overige 30 procent van de punten zijn te verdienen met de getalsmatige verhouding tussen stafleden en studenten, en met het aantal buitenlanders binnen beide groepen.

bron: topuniversities.com

Onderwerpen