De recycling van pvc dreigt volledig in te storten door een Europees verbod op loodhoudende consumentenproducten. Dat concludeert ingenieursbureau Tauw uit een onderzoek in opdracht van de Europese pvc-industrie.

Loodverbindingen waren ooit populair als uv- en temperatuurstabilisator, met name in pvc-buizen en -profielen die in de bouw werden gebruikt. Een verbod zat er al jaren aan te komen en vooruitlopend daarop heeft de industrie ze inmiddels bijna helemaal vervangen door calcium- en zinkverbindingen.

Probleem is dat de recycling heel veel sloopafval binnenkrijgt waar dat lood gewoon nog in zit. Momenteel smelt men het om tot nieuwe pvc-buizen; daar zit dan dus óók lood in, maar zolang het er in opgesloten blijft is het onschadelijk.

Technieken om het lood er uit te halen zijn er wel maar voorlopig werken ze alleen in het laboratorium. Om ze op te schalen voor industrieel gebruik is een aantal jaren extra tijd nodig.

Mocht de EU dus met een totaal verbod op lood in pvc komen vóór het zo ver is, en die kans is niet denkbeeldig, dan kan dat afval alleen nog worden verbrand of gestort. Dan gaan er de nodige recyclingbedrijven over de kop, terwijl het ook voor het milieu niet de beste oplossing is.

De pvc-koepel VinylPlus pleit er dan ook voor om zo’n verbod expliciet niet te laten gelden voor bouwmaterialen, zelfs niet als ze bij de bouwmarkt liggen en dus eigenlijk ook consumentenproducten zijn.

bron: Cobouw

Onderwerpen