Oregon State University heeft octrooi aangevraagd op een recept om plakband-lijm te maken uit plantaardige olie. Dat is veel duurzamer dan lijm op aardoliebasis en bovendien maar half zo duur, claimt uitvinder Kaichang Li.

Hoe het precies werkt mag Li vanwege de octrooiprocedure nog niet onthullen, alleen dat het een simpel proces is dat werkt bij hoge temperatuur. Ook heeft hij zich laten ontglippen dat het in elk geval geen radicaalpolymerisatie is, zoals we die kennen van synthetische lijm op acrylaatbasis.

 

De olie kun je bijvoorbeeld uit mais, koolzaad of sojabonen winnen. Vluchtige organische oplosmiddelen komen er niet aan te pas.

 

Li en zijn postdoc Anlong Li ontdekten het bij toeval. Eigenlijk zochten ze een plantaardige ‘hot melt’-lijm voor composietmaterialen op basis van hout. Zo’n lijm is vast bij kamertemperatuur maar smelt wanneer je hem verhit, bijvoorbeeld in een lijmpistool.

 

Het lukte niet om een bruikbare hotmelt te maken, maar de Li’s merkten wel dat de probeersels in een bepaald stadium van de bereiding heel erg kleverig werden. Een poging om met dat tussenproduct twee vellen papier aan elkaar te plakken, wees uit dat ze per ongeluk een drukgevoelige lijm hadden bedacht die plakt zodra je hem een beetje aandrukt.

 

Volgens Kaichang Li kun je de kleverigheid variëren door met de ingrediënten te spelen. Zo kun je een lijmsoort krijgen die geschikt is voor ducktape, etiketten of postzegels, maar ook eentje waar je ‘geeltjes’ mee kunt laten plakken.

 

Weredwijd wordt de markt voor dit soort lijmen geschat op 26 miljard dollar. Het technologietransferbureau van de universiteit praat inmiddels met een aantal lijmfabrikanten die zeer geïnteresseerd zijn in een licentie.

 

bron: Oregon State University, registerguard.com

Onderwerpen