Wel prof, geen leerstoel. Opnieuw zijn tien Wageningse onderzoekers benoemd tot persoonlijk hoogleraar.
Persoonlijk hoogleraar? Bij de meeste universiteiten hebben ze er nog nooit van gehoord, maar in Wageningen hebben ze er nu in totaal 22. Het zijn allemaal onderzoekers, die het verdienden om prof te worden, maar waar voorlopig geen leerstoel voor beschikbaar was. Het verloop onder hoogleraren is immers al jaren zeer gering.
Vandaar dat Wageningen Universiteit het persoonlijk hoogleraarschap heeft ingesteld. Geen leerstoel maar wel het recht om als promotor op te treden en, zeggenschap over de richting van het onderzoek te hebben.
Kandidaten worden voorgedragen door de vijf sciences groups van de universiteit. Na een voorselectie door het College voor Promoties wordt hun ‘professorabiliteit’ getoetst door een speciale commissie. Op grond daarvan gaat een voordracht naar de Raad van Bestuur, die eens in de drie jaar een nieuwe groep persoonlijke hoogleraren benoemt. De benoeming geldt om te beginnen voor vijf jaar, en in de praktijk waarschijnlijk tot het moment dat er alsnog een leerstoel vrijkomt.
Helemaal uniek is de constructie overigens niet. De TU Delft kent bijvoorbeeld het Van Leeuwenhoek-hoogleraarschap, dat op hetzelfde neerkomt.
***Kader***
De tien nieuwe benoemingen
Tjakko Abee, persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep Levensmiddelen microbiologie. Werkzaam op de vakgebieden ecofysiologie en functionele genomica van voedselgerelateerde micro-organismen.
Jacob de Boer, persoonlijk hoogleraar Analytische Milieuchemie bij de leerstoelgroepen Visteelt en Visserij en Toxicologie. De Boer is tevens hoofd Milieu en Voedselveiligheid van het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) in IJmuiden.
Cajo ter Braak, persoonlijk hoogleraar Multivariate statistics for life sciences bij Biometris. Tot nu toe was hij senior onderzoeker Biometrie (ecologische statistiek) bij Plant Research International. Ter Braak heeft ook gewerkt aan chemometrie, ruimtelijke statistiek en statistische genetica.
Harry Gruppen, persoonlijk hoogleraar Levensmiddelenchemie. Gruppen bestudeert de modificatie en interacties van eiwitten tijdens de processing van voedingsmiddelen, en de moleculaire veranderingen die daarbij optreden. Hij is medeoprichter van het Cen trum voor Eiwittechnologie.
Arnold van Huis, persoonlijk hoogleraar Ento mologie. Hij geldt al twintig jaar als dé Nederlandse expert op het gebied van de sprinkhaanbestrijding.
Bart Koelmans, persoonlijk hoogleraar binnen de leerstoelgroep Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer. Hij geniet internationale faam vanwege zijn systeemgerichte milieuchemische onderzoek aan aquatische ecosystemen.
Thom Kuyper, persoonlijk hoogleraar bij de sectie Bodemkwaliteit. Zijn expertise ligt op het terrein van de interactie tussen plant, schimmel en bodem.
Frans Leermakers, persoonlijk hoogleraar binnen de leerstoelgroep Fysische chemie en colloïdkunde. Hij is de motor achter het werk van de groep rond de Scheutjes-Fleer theorie. Die is eigenlijk bedoeld voor relatief eenvoudige polymeren, maar men wil er in Wageningen ook complexe moleculen in biologische systemen mee gaan beschrijven.
John van der Oost, persoonlijk hoogleraar bij Microbiologie én bij Biochemie. Hij bestudeert de activiteit van prokaryote micro-organismen en hun enzymen in de agro-food cyclus vanuit de functionele en vergelijkende genomica.
René Wijffels, persoonlijk hoogleraar bij de sectie Proceskunde. Wijffels heeft in 1997 de Wageningse groep mariene biotechnologie opgestart. Onlangs sleepte hij een Vici-subsidie van NWO in de wacht.
Nog geen opmerkingen