In het Duitse Dresden zijn zo’n 100 eerstejaars chemiestudenten en begeleiders in het ziekenhuis beland. Door een ongelukje tijdens een practicum hebben ze mogelijk arsine ingeademd. Met de nadruk op ‘mogelijk’, meldt de Leipziger Volkszeitung.
Een dag later liet de TU Dresden in een persbericht weten dat het lab weer was vrijgegeven. De brandweer en de recherche hebben uitgebreide metingen verricht maar niets gevonden: ze sluiten niet uit dat er gas is vrijgekomen maar er valt niets meer te bewijzen.
De omroep MDR heeft intussen echter van enkele studenten vernomen dat er in Dresden al eerder grappen zijn uitgehaald met knoflookextract. Als ze het dit keer in de luchtverversing hebben gespoten, zou dat een hoop verklaren.
Vast staat dat een studente zo’n knoflookgeur heeft waargenomen, die onder meer met arsine wordt geassocieerd. Vervolgens werden 2 andere studenten ook niet lekker, waarna groot alarm werd geslagen. De hulpdiensten evacueerden het hele gebouw en stuurden voor de zekerheid iedereen ter observatie naar het ziekenhuis, hoewel verreweg de meesten weinig of helemaal geen symptomen vertoonden.
Gezien de giftigheid van arsine (AsH3) is die reactie ook begrijpelijk. Anno 2012 gebruikt de industrie het bij de productie van de halfgeleider galliumarsenide. Maar in de Eerste Wereldoorlog is serieus overwogen om het in te zetten als gifgas. AsH3 tast namelijk hemoglobine aan, met als gevolg dat rode bloedcellen worden afgebroken.
Wanneer je de stof lang genoeg inademt kan ze al dodelijk zijn in concentraties die je bij lange na niet kunt ruiken, en het kan uren duren voordat de eerste symptomen zichtbaar worden. De ontruimingsactie was dus zeker niet onterecht.
Hans Müller-Steinhagen, rector magnificus van de TU Dresden, heeft toegegeven dat het gas tijdens de practica wordt gebruikt. Maar de hoeveelheden die worden verstrekt, zijn zo gering dat er eigenlijk niets kon gebeuren.
Het schijnt zelfs zo weinig te zijn dat je het nooit in het hele lab had kunnen ruiken.
bron: Leipziger Volkszeitung e.a.
Nog geen opmerkingen