Nederlandse studie toont effect op gen-expressie darmwand aan
Inname van de bacterie Lactobacillus plantarum heeft invloed op de expressie van genen in het epitheel van de twaalfvingerige darm. Daarmee is voor het eerst op moleculair niveau aangetoond dat probiotica effect hebben, zo melden onderzoekers van het Top Institute Food and Nutrition, de Universiteit Maastricht, NIZO food research, Wageningen UR en de Radboud Universiteit Nijmegen deze week op de website van PNAS.Het artikel beschrijft een gerandomiseerde dubbel-blind, placebo-gecontroleerde, cross-over studie. Acht gezonde vrijwilligers kregen gedurende zes uur elke 30 minuten een preparaat toegediend dat óf exponentieel groeiende cellen, óf cellen in de stationaire fase, óf gedode cellen óf helemaal geen cellen bevatte. Na afloop werden monsters genomen van het epitheel van de twaalfvingerige darm. De proef werd in totaal vier keer gedaan, met tussenpozen van een paar weken dzodat de darmen zich konden herstellen.
Van de epitheelmonsters werden gen-expressieprofielen gemaakt. Die lieten zien dat de consumptie van L. plantarum invloed had op de regulatie van honderden genen. Een groot deel daarvan bleek te maken te hebben met het immuunsysteem, en het waargenomen patroon wijst volgens de bezoekers op het aanschakelen van immuuntolerantie.
Opvallend genoeg gaven de dode bacteriën soms een nog sterkere reactie dan de levende. De onderzoekers vermoeden dat de hittebehandeling, die ze gebruikten om de baceriën te doden, tevens leidde tot afscheiding van bepaalde stoffen uit de celwand.
Typisch is ook dat exponentieel groeiende bacteriën een duidelijk andere respons gaven, waarbij vooral ontstekingsremmende genen werden aangeschakeld.
Voor de duidelijkheid: hiermee is nog steeds niet wetenschappelijk aangetoond dat je gezonder wordt van het dagelijks leegdrinken van een flesje Japanse yoghurt. Hooguit dat het mogelijk kán helpen.
bron: TI Food & Nutrition
Nog geen opmerkingen