Gezichtsvermogen van blinde muizen hersteld met geïmplanteerde netvliescellen

Amerikaanse en Britse onderzoekers zijn er in geslaagd om gedeeltelijk blinde, volwassen muizen letterlijk het licht in de ogen terug te geven. Dat deden ze door fotoreceptorcellen, afkomstig van andere muizen, in het netvlies te transplanteren.

De cellen maakten vanzelf verbinding met de rest vavn het netvlies, en gaven lichtsignalen door aan de hersenen. Opvallend is dat het met halfgerijpte cellen uit pasgeboren muizen beter werkt dan met stamcellen uit embryo’s, zo schrijven ze deze week in Nature.

De onderzoekers van de University of Michigan en University College (Londen) hebben het systematisch uitgeprobeerd met cellen uit de netvliezen van muizen in verschillende stadia van ontwikkeling. Als maat voor het succes gebruikten ze de mate waarin de pupillen van de muizen na de operatie op licht reageerden.

De beste resultaten werden bereikt met cellen uit muizen die een paar dagen oud waren. Die cellen zijn al voorgeprogrammeerd om tot fotoreceptoren uit te groeien, maar nog niet helemaal volgroeid. Het ontwikkelingsstadium is ruwweg te vergelijken met dat van een menselijk embryo van een maand of drie. De onderzoekers hopen dat ze dergelijke cellen ooit uit stamcellen zullen kunnen opkweken.

bron: news@nature

Onderwerpen