Op 5 maart won ze de Jong KNCV Posterwedstrijd. De Wageningse masterstudent Patricia Dijkman ziet het als mooi begin van een wetenschappelijke carrière.

In totaal 27 studenten uit het hele land vertoonden hun kunnen tijdens het PAC Symposium op 5 maart in Leiden. Ze hadden een poster gemaakt over hun onderzoek en hielden er een korte presentatie over voor een negenkoppige jury met mensen uit de academie en het bedrijfsleven. Patricia Dijkman (21) keek rond bij haar conculega’s en dacht: ‘oei, dat onderzoek is veel lastiger en beter dan dat van mij.’

Toch ging zij uiteindelijk met de eerste prijs (750 euro) strijken. Haar poster was, aldus de jury, ‘helder, overzichtelijk en ook zonder uitleg goed te volgen’. Hetzelfde gold voor haar presentatie; ze leidde haar gehoor stapje voor stapje dieper haar onderzoek in.

OVERDOSIS ZON

Dijkmans presentatie ging over haar eerste masterthesis voor de opleiding molecular life sciences in Wageningen. Ze heeft een eiwit onder de loep genomen dat planten beschermt tegen een overdosis zonlicht. Dit eiwit zorgt voor een overschakeling van een lichtvangende naar een energieopruimende functie van cellen.

Haar eerste kennismaking met zelfstandig onderzoek doen is goed bevallen, vertelt Dijkman. “Het is heel wat anders dan in een bachelorpracticum, daar ging je gewoon meteen aan de slag in het lab en voerde je uit wat er gevraagd werd. Nu moet je je eerst inlezen en nadenken over wat je precies wilt gaan doen. Dat is even zwaar, vooral omdat mijn eerste metingen niet echt soepel verliepen. maar op een gegeven moment ging het lekker en kreeg ik mooie uitkomsten.”

Met fluorescentieonderzoek is ze erin geslaagd een nog niet eerder aangetoond pigment aan het licht te brengen. Zelf had ze dat nog niet meteen door. totdat haar prof tijdens een werkbespreking zei: ‘dat is apart, dat ziet er goed uit.’ Ook haar tweede begeleider wees haar erop dat ze iets bijzonders had gevonden. “Ik was zelf zo bezig met berekeningen doen, dat iemand anders me met de neus op mijn vondst moest drukken.”

GEGREPEN

Een tweede masteronderzoek staat alweer voor de deur. Daarvoor gaat Dijkman naar Oxford. “Het prijzengeld komt dus goed van pas”, lacht ze. al zal ze niet al het geld aan haar buitenlands studieverblijf besteden, een dinertje of een uitstapje naar Londen vanuit Oxford zit er hopelijk ook nog in.

In Oxford stort ze zich op een heel ander onderwerp, het ophelderen van eiwittenstructuur met hulp van NMR. “Zo kan ik ontdekken welke richting me het beste bevalt.” Vaststaat voor haar al wel dat ze een wetenschappelijke carrière wil. “Ik ben echt gegrepen door onderzoek doen.”

Bron: C2W6, 28 maart 2009

Onderwerpen