Sabic komt met ‘duurzaam’ polyetheen en polypropeen op basis van frituurvet en andere afgewerkte plantaardige oliën en vetten. Het concept sluit aan op de wens van klanten om duurzaam geproduceerde producten ook duurzaam te verpakken, meldt het bedrijf in een persbericht.

Volgens een woordvoerder is het te danken aan het bestaande concernbeleid om de etheenkraker in Geleen geschikt te maken voor een zo breed mogelijk spectrum van ‘feedstocks’. Je weet immers nooit wat je aangeboden krijgt. “We hebben dus de ingangskant zo gemodificeerd dat ook fracties, die zwaarder zijn dan de gebruikelijke nafta, er goed doorheen kunnen lopen.”

Vandaar dat ook plantaardige oliën en vetten er zonder meer in kunnen, wat volgens Sabic een unicum is binnen Europa. De bedoeling is daarbij om alleen afval te gebruiken, zodat de kunststofproductie niet concurreert met de voedselketen.

Aan de etheen- en propeenmoleculen, die vervolgens uit die kraker komen, is de origine niet meer af te lezen. Vandaar dat in samenwerking met de ISCC-organisatie (International Sustainability and Carbon Certification) een zorgvuldige boekhouding is opgezet. Het percentage plantaardig afval in de feedstock wordt bijgehouden, en een daarmee overeenkomend percentage van de uiteindelijk geproduceerde kunststof krijgt een ISCC Plus-duurzaamheidscertificaat mee. Waarbij externe auditors de massabalansen checken.

In eerste instantie betreft het een voorstel naar de markt. Hoeveel hernieuwbare kunststof Sabic daadwerkelijk gaat maken, hangt van de respons af. “Voorlopig kunnen we voldoende produceren om de door ons ingeschatte behoefte van de markt te dekken”, aldus de woordvoerder, die in het midden laat hoe hoog die schatting is.

bron: Sabic

Onderwerpen