Op basis van cucurbiturilmoleculen kun je een sensor bouwen die in realtime amfetamineverbindingen opspoort in urine. Dat opent voor het eerst de mogelijkheid gebruikers op heterdaad te betrappen, schrijven Zuid-Koreaanse onderzoekers in het tijdschrift Chem.
Kim Kimoon en collega’s vergelijken de mogelijke maatschappelijke impact nu al met die van ademanalyse-apparatuur tegen alcoholgebruik.
Die cucurbiturilmoleculen zijn grote, ringvormige constructies die de neiging hebben om rond andere organische moleculen te gaan zitten. Al eerder is voorgesteld er geneesmiddelen in te verpakken. Op het idee dat in maatje 7 (dus cucurbit[7]uryl of CB[7]) ook amfetamine en methamfetamine passen, lijkt echter nog niemand eerder te zijn gekomen.
Kim en collega’s hebben de gate van een organische veldeffecttransistor gecoat met CB[7]. Die blijkt dan inderdaad te worden opengestuurd als je een amfetaminehoudende vloeistof op het het cucurbituril druppelt. De detectiegrens is daarbij spectaculair laag: in urine 0,1 nanogram per milliliter, in water of een fysiologische bufferoplossing zelfs 0,0001 ng/ml.
Volgens de Koreanen blijven de huidige detectiemethodes meestal steken bij 10 ng/ml, en daarvoor moet je met je monster nog naar het lab ook.
Ze hebben hun CB[7]-sensor al verwerkt in een handig polsbandje met batterijen en een Bluetooth-accu. Gesuggereerd wordt dat politiemensen er een kunnen omdoen en dan met een wegwerppipetje iemands urine kunnen bemonsteren op de (vermeende) plaats delict.
Je eigen zweet er mee bemonsteren moet trouwens ook kunnen, maar dat lijkt meer iets voor een enkelband.
bron: Institute for Basic Science
Nog geen opmerkingen