Goedkope DNA-tester op batterijen voor ontwikkelingslanden
In de VS is een ‘polymerase chain reaction’-apparaatje ontwikkeld dat in een broekzak past, op twee AA-batterijen loopt, geen bewegende delen bevat en voor tien dollar is te produceren. Toch kopieert hij DNA net zo betrouwbaar als de huidige, dure PCR-apparaten, en bovendien in slechts 20 minuten, zo schrijven onderzoekers van Texas A&M University in Angewandte Chemie.
Voor het PCR-proces moet een monster afwisselend worden blootgesteld aan drie temperaturen: eerst 95 graden Celsius, dan 60 graden en dan 72 graden, waarna de cyclus opnieuw begint. In het lab bereikt men dit door reageerbuisjes in een metalen blok te zetten dat beurtelings wordt opgewarmd en afgekoeld.
In Texas hebben ze er een continuproces van gemaakt. Het monster stroomt door een slang van hittebestendig fluorpolymeer, die rond een bundel van drie metalen staven is gewikkeld. Elke staaf wordt afgeregeld op een van de drie temperaturen. Het geheel ligt horizontaal en de stroming wordt op gang gehouden door convectie: aan de ene kant van de spiraal wordt de vloeistof verwarmd en stijgt op, aan de andere kant koelt ze af en zakt weer omlaag. ‘Net een lavalamp’, aldus onderzoeksleider Victor Ugaz.
In de praktijk bevat alleen de warmste van de drie staven een verwarmingselement, dat wordt gevoed door de batterijen. De andere twee zitten er met schroeven aan vast, en de dikte van die schroeven is zo uitgekiend dat ze precies genoeg warmte geleiden om elk onderdeel op de juiste temperatuur te krijgen.
De onderzoekers denken dat de mini-PCR handig is om in ontwikkelingslanden de hoeveelheid hiv-virus in het bloed van patiënten te bepalen, of om tbc-besmettingen aan te tonen.
bron: NewScientist.com
Nog geen opmerkingen