Insecten hebben de kunststofdeeltjes in de oceaan ontdekt als plek om eitjes op te leggen. Het begin van een nieuw ecosysteem op basis van ‘plastic soep’, zo schrijven Californische onderzoekers in Biology Letters.
Hun watermonsters, genomen in het noordoostelijke deel van de Pacific tussen Californië en Hawaï, tonen tevens aan dat sinds 1970 de kunststofconcentatie in de soep met een factor 100 is toegenomen.
Tot nu toe werd aangenomen dat dat alleen maar slecht is voor de mariene fauna. Zo slikken vissen het plastic in, en dat kan nooit goed voor ze zijn. Maar dat is dus maar het halve verhaal.
De insectensoort die profiteert heet Halobates sericeus. Het is een zogeheten oceaanschaatser, die geen vleugels heeft en van nature op het zeeoppervlak leeft. Normaal legt zij haar eitjes op ronddrijvende vogelveren of stukjes puimsteen, maar dankzij de kunststofvervuiling heeft ze ineens veel meer oppervlak tot haar bschikking. Inderdaad bevatten monsters met de meeste kunststof ook de meeste oceaanschaatsers.
Vorig jaar werd al aangetoond dat op die plasticdeeltjes ook andere bacteriën leven dan je in ocenaawater verwacht. En het kan niet anders of soorten, die graag oceaanschaatsers eten, varen er ook wel bij.
De onderzoekers tekenen er bij aan dat drijvende vaste deeltjes altijd al invloed hebben gehad op ecosystemen. Zo bevat de Sargassozee, met al zijn zeewier, duidelijk andere planten, dieren en microben dan de Stille Oceaan. Wat er dus uiteindelijk gebeurt als je die oceaan van een overvloed aan vaste deeltjes voorziet, valt niet te voorspellen - maar interessant wordt het wel.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen