De Noordzee is een veel krachtiger plastic soepje dan gedacht. Langs de hele Nederlandse kust ligt de zeebodem vol kunststofdeeltjes, meldt de Volkskrant.
Volgens de krant is dit duidelijk geworden uit een eerste analyse van sedimentmonsters, die de afgelopen tijd zijn genomen door Rijkswaterstaat.
De kunststofresten komen onder meer voort uit slijtage van kunstvezels bij het wassen. Ook verzorgingsproducten al douchegel en tandpasta vomen een bron: daar zitten vaak ‘microplastics’ in als onderdeel van de formule. Een bedrijf als Unilever heeft al aangekondigd om ze voortaan weg te laten.
Dat de kunststof niet in het water blijft zweven maar naar de bodem zakt, is nieuw. Dat dat effect niet eerder is waargenomen komt wellich doordat de plastic soep eerder alleen in de oceanen is onderzocht, die nu eenmaal vele malen dieper zijn dan de Noordzee.
De resultaten zullen worden gepresenteerd bij de officiële aftrap, op 14 februari, van het Europese Cleansea-project. Dat moet gegevens opleveren van sedimenten langs de hele kust van de EU-lidstaten. Het project loopt drie jaar en kost 3,7 miljoen euro; de coördinatie is in handen van het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
bron: Volkskrant
Nog geen opmerkingen