Eindhovense en Leuvense onderzoekers hebben de eerste werkende 8-bits microprocessor ter wereld gemaakt die bestaat uit organische transistoren op een flexibele plastic folie. Je zou hem bijvoorbeeld in textiel of in wegwerpverpakkingen kunnen verwerken, zo melden de bedenkers in een persbericht.
Die bedenkers zijn het Leuvense onderzoekscentrum imec, TNO in Eindhoven, het door hen samen opgerichte Holst Centre (ook in Eindhoven) en de eveneens daar gevestigde Philips-spinoff Polymer Vision.
De processor bevat in totaal 3.993 transistoren.Ze bestaan uit de organische halfgeleider pentaceen, afgewisseld door eveneens organisch isolatiemateriaal en dunne metaalstripjes als elektrische aansluiting. Als ondergrond dient een flexibele kunststoffolie; het geheel is 0,25 micrometer dik.
De transistoren zijn verdeeld over twee stukjes folie. Het rekengedeelte meet 1,96 bij 1,72 cm en bevat 3.381 transistoren. Een tweede stukje meet 0,72 bij 0,64 cm en heeft 612 transistoren die de instructiecode bevatten.
Het geheel werkt bij een voedingsspanning van minimaal 10 en maximaal 20 V, bij een zeer bescheiden klokfrequentie van 6 Hz. Qua rekenkracht vergelijken de makers hem met de eerste Intel-chips van 40 jaar geleden. Veel prestaties moet je er niet van verwachten maar hij kàn rekenen, en voor zeer eenvoudige klusjes zou hij bij massaproductie stukken goedkoper moeten uitvallen dan een silicium chip.
Als voorbeelden van zulke klusjes denkt imec onder meer aan medicijnverpakkingen die aangeven wanneer je de volgende pil moet slikken, en dozen koekjes die bijhouden hoeveel je er al op hebt en dat automatisch omrekenen in calorieën.
bron: imec
Nog geen opmerkingen