Plantextract zorgt voor bruinen zonder UV-licht en biedt bescherming tegen huidkanker
De stof forskoline, geëxtraheerd uit de wortels van de plant Plectranthus barbatus, zorgt voor een natuurlijk bruinen van muizen via het stimuleren van de pigmentproducerende cellen, melanocyten. Het beschermt de muizen ook tegen UV-licht via dezelfde route. Het onderzoek hiernaar is in Nature gepubliceerd door John D’Orazio, werkzaam aan de University of Kentucky College of Medicine in Lexington, en collega’s.
Het vermogen om te bruinen wordt voornamelijk gecontroleerd door het melanocyt stimulerende hormoon (MSH), dat werkt door zich te binden aan de melanocortine 1 receptor (MC1R). Forskoline, een celpermeabel diterpenoïde, activeert dezelfde signaalroute als deze receptor. D’Orazio’s groep schakelde MC1R uit in onthaarde muizen. Dagelijkse behandeling van de mutanten met forskoline zorgde, verscheidene weken lang, voor het progressief donkerder worden van de huid. Ook in niet-gemodificeerde muizen leek de stof voor verdonkering van de huid te zorgen.
In een tweede experiment werden kankergevoelige muizen, zonder actieve MC1R, vier weken lang ingesmeerd met forskoline. Ze werden vervolgens elke dag voor 20 weken blootgesteld aan 250 mJ/cm2 UV-licht. Negen controlemuizen ontwikkelden samen 11 tumoren en vertoonden huidbeschadiging. De negen met forskoline behandelde muizen ontwikkelden maar zes tumoren en vertoonden minder huidbeschadiging.
‘We zien geen reden waarom dit niet in mensen zou werken’, aldus D’Orazio. Forskoline zou bij mensen met een lichte huid voor een natuurlijke bruining kunnen zorgen. Een voordeel van de stof ten opzicht van traditionele zonnebrandcrèmes is dat het niet kan worden afgewassen. Het trekt namelijk de huid in.
bron: Newscientist.com, Nature (vol. 443, blz. 340)
Nog geen opmerkingen