Ethyleen redt eigen receptor van de prullenbak
De rol van de kortlevende ethyleenreceptor EIN2 in planten is opgehelderd. Ethyleen (etheen) regelt in planten de rijping van de vruchten, en haargroei op de wortels van de plant. De nieuwe informatie over EIN2 is een stapje in de richting van een vrucht die niet te vroeg bederft, schrijven Amerikaanse onderzoekers van het Salk Institute in Genes & Development.Al langer was bekend dat de receptor Ethyleen insensitive 2 (EIN2), die in het celmembraan zit, een belangrijke rol speelde in de ethyleen-pathway, maar men wist nog niet goed hoe de receptor precies werkt.
Omdat de expressie van het gen voor EIN2 niet verandert, of etheen nu actief is of niet, vermoedden de onderzoekers dat de verschillen moesten liggen op eiwitniveau. Uit hun onderzoek met Arabidopsis thaliana (zandraket) bleek ook al snel dat EIN2 een kortlevend eiwit is dat continu wordt gemaakt en afgebroken.
De onderzoekers ontdekten twee eiwitten die EIN2 stickeren als die de prullenbak in moet. Ethyleen inactiveert de twee ‘stickereiwitten’, waardoor EIN2 niet wordt afgebroken. Hierdoor kan ethyleen de vruchten en bloemen van de plant laten groeien, en de plant beschermen tegen stress van buitenaf.
De volgende wens van de onderzoekers is om te bekijken hoe de ethyleen-pathway verder gaat, zodat ze een remmer kunnen ontwerpen voor vroegtijdige rijping.
Bron: Salk Institute
Nog geen opmerkingen