Onderzoek naar methacrylaten als bijproduct van biobrandstofteelt
Methacrylaten, de grondstoffen voor perspex en allerlei andere kunststoffen, zijn mogelijk op industriële schaal te winnen uit planten. Chemieconcern Rohm & Haas en plantenveredelaar Ceres gaan er samen onderzoek naar doen.Onderzoek van Ceres heeft uitgewezen dat bepaalde planten (welke, zeggen ze er niet bij) uit zichzelf al methacrylaatmonomeer produceren. De hoeveelheden zijn echter te klein en het product is er moeilijk uit te halen. Het bedrijf denkt echter dat het mogelijk moet zijn om de planten dusdanig te modificeren dat de monomeerextractie wél aantrekkelijk wordt.
Wat er van de planten overblijft kan vervolgens in een bioraffinaderij worden omgezet in bio-ethanol. Alles bij elkaar levert de oogst zo veel meer op dan wanneer je er alleen maar brandstof van zou maken.
De bedoeling schijnt te zijn om eerst de methacrylaatproductie aan de praat te krijgen in een modelplant (Arabidopsis, wellicht?) waarvan de metabole routes goed bekend zijn. Daarna zou de truc moeten worden overgezet in een snelgroeiend energiegewas.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw steekt anderhalf miljoen dollar in het drie jaar durende project.
bron: Rohm & Haas
Nog geen opmerkingen