In de borstimplantaten van het Franse PIP zat niets dat bij lekkage een gezondheidsrisico voor de langere termijn inhoudt. Dat concludeert een groep experts die de siliconen heeft onderzocht in opdracht van de Britse National Health Service.
De Britten blijven dan ook bij het advies dat het nergens voor nodig is om die implantaten te vervangen zolang ze nog niet lekken. De eerste verontwaardigde reacties van (vermeende) slachtoffers zijn er ook al.
Eerder werd bekend dat PIP de implantaten jarenlang vulde met een goedkope kwaliteit siliconen, die volgens de NHS eigenlijk bedoeld was voor matrassen. Anders dan de medische kwaliteit die je eigenlijk voor borstimplantaten hoort te gebruiken, is dat industriële spul nogal onduidelijk qua samenstelling. Het gonsde dan ook van de geruchten dat het kankerverwekkend was.
Maar de NHS-experts onder leiding van directeur Sir Bruce Keogh stellen nu dat ‘rigoureus chemisch en toxicologisch onderzoek van een brede variëteit aan PIP-implantaten geen enkel bewijs heeft laten zien van significante risico’s voor de menselijke gezondheid, en dat verdere tests deze conclusie echt niet gaan veranderen.’
Concreet is er volgens hun rapport maar één duidelijk chemisch verschil met die medische kwaliteit gevonden, namelijk een verhoogd siloxanengehalte. Voor zover bekend kan dat geen kwaad. Significante organische verontreinigingen zijn niet aangetroffen. Wel een heel klein beetje cesium, maar dat schijnt ook geen gezondheidsrisico te zijn.
Dat PIP-implantaten ruwweg twee- tot zesmaal zo vaak gaan lekken als andere merken, klopt dan weer wel. Volgens de laatste cijfers is de kans op scheuren binnen 5 jaar ergens tussen de 6 en 12 procent. Na tien jaar loopt dat op tot 15 à 30 procent. Maar dat leidt hooguit tot lokale allergische reacties en opgezwollen lymfeklieren.
Intussen hoopt de NHS volgend jaar wel met aanbevelingen te komen voor betere regelgeving, die de plastische chirurgiesector de lust moet ontnemen om te stunten met goedkope D-cups van B-kwaliteit.
bron: NHS
Nog geen opmerkingen