In Canada is een manier bedacht om instabiele biologische moleculen te verwerken tot tabletten die zelfs bij kamertemperatuur maandenlang goed blijven. Je kunt zo bijvoorbeeld een instant-drinkwateranalyse op basis van enzymen maken, blijkt uit een publicatie in Angewandte Chemie.

De bedenkers prijzen het aan als snelle, goedkope test voor afgelegen locaties in derdewereldlanden. ‘Als het water niet naar het lab kan komen, breng dan het lab naar het water’, zo vatten ze het samen.

Uitgangsmateriaal voor de tabletten is pullulan, een polysaccharide dat geen zuurstof doorlaat zolang het droog is. In water lost het echter binnen een paar seconden op. Voor een bioassay naar keuze hoeft je alleen maar de benodigde enzymen en bijbehorende substraten door het pullulan te mengen, waarna je er tabletten van giet.

Promovendus Sana Jahanshahi-Anbuhi (McMaster University, Ontario) werd op het idee gebracht door commerciële ademverfrissers die oplossen wanneer je ze op of onder de tong legt. Die bestaan ook vaak uit pullulan.

Als proof of principle zijn bijvoorbeeld pillen gemaakt waarmee je drinkwater kunt testen op de aanwezigheid van pesticiden. Het is een setje van twee: de ene bevat het enzym acetylcholinesterase, dat als target dient voor veel pesticiden, de andere bevat indoxylacetaat als bijbehorend substraat. De afbraak van dat substraat geeft een kleurverandering. Zie je die niet dan wordt je acetylcholinesterase kennelijk ergens door geremd.

Maar er is ook al een pil gemaakt met reagentia voor PCR-amplificatie van DNA-monsters. In feite zou het met zowat alle enzymen moeten werken.

bron: McMaster University

Onderwerpen