Amerikaans onderzoek: placebo is gezonder bij Alzheimer
De meest voorgeschreven middelen om patiënten met Alzheimer te kalmeren, sorteren meestal ongeveer evenveel effect als een placebo. En vaak vertonen ze ernstige bijwerkingen die leiden tot verwardheid, slaperigheid en Parkinsonachtige symptomen.Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Amerikaanse overheid, waarvan de resultaten zijn verschenen in het New England Journal of Medicine.
Het gaat om de middelen Zyprexa, Seroquel en Risperdal, die respectievelijk worden geproduceerd door Eli Lilly, AstraZeneca en Janssen Pharmaceutical. Alledrie zijn dit ‘atypische antipsychotica’, bedoeld om schizofrenie en andere psychoses te onderdrukken.
In de praktijk worden deze middelen op grote schaal voorgeschreven in verpleeghuizen. Volgens de onderzoekers heeft eenderde van de bewoners ze daar wel eens gehad. Geschat wordt dat het de producenten twee miljard dollar extra omzet per jaar oplevert. De overheidsprogramma’s Medicare en Medicaid draaien op voor het leeuwendeel van dat bedrag.
De betrokken producenten hebben in koor laten weten dat het niet hun fout is. De FDA heeft Zyprexa, Seroquel en Risperdal nooit specifiek toegelaten voor de behandeling van Alzheimer. Er wordt ook geen reclame voor deze toepassing gemaakt, in elk geval niet openlijk. In de begeleidede dcumentatie wordt zelfs gewaarschuwd voor een verhoogd sterfterisico. Als artsen dan toch antipsychotica voorschrijven, dan moeten ze dat zelf maar weten...
bron: The New York Times
Nog geen opmerkingen