In Melbourne lopen proeven met een intelligente pil, die darmgassen in situ kan analyseren. Dat geeft nieuwe inzichten in het effect van je dieet op je spijsvertering, melden Kourosh Kalantar-zadeh en collega’s van RMIT University in het januarinummer van Gastroenterology.
Om te beginnen hebben ze kunnen constateren dat een vezelarm dieet bij varkens zorgt voor een vier maal zo grote waterstofproductie in de dunne darm als een vezelrijk dieet. Je zou het omgekeerde verwachten omdat waterstof ontstaat door fermentatie van onder meer vezels. Kennelijk heeft de darmflora de leerboeken dienaangaande niet gelezen, óf er zit zo veel variatie in dat je uit de spijsvertering van slechts vier varkens geen conclusies kunt trekken.
Het zou kunnen betekenen dat je met een vezelrijk dieet de bacteriegroei in de dunne darm kunt afremmen, wat voor sommige patiënten heilzaam kan zijn.
Het vezelrijke dieet zorgde wel voor een verhoogde methaanproductie in de dikke darm, wat de onderzoekers doet vermoeden dat je juist niet te veel vezels moet eten als je vatbaar bent voor een opgeblazen gevoel.
De zelfgebouwde pillen bevatten een sensor die H2, CH4 en CO2 kan meten, en die via een gasdoorlatend membraan in verbinding staat met de ‘buitenwereld’. Daarnaast zit er een microcontroller in en een zendertje, dat de meetgegevens eens in de 5 minuten doorseint. Als ontvanger dient een mobieltje. de batterij bleek bij de eerste prototypes goed voor 10 tot 25 uur.
De diameter staat er wonderlijk genoeg niet bij, maar kennelijk is de pil klein genoeg voor een varken en die diersoort zit qua binnenafmetingen aardig dicht bij de mens.
bron: RMIT University
Nog geen opmerkingen