Nieuw verdovingsmiddel zonder bijwerkingen in aantocht
“Een pijnstiller zonder invloed op motoriek, scherpte en andere processen waar het zenuwstelsel bij betrokken is”. Dat is de Heilige Graal bij onderzoek naar pijn volgens Dr. Story Landis van het National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS), van het NIH. Met de uitslag van het onderzoek dat door het instituut gefinancierd is en deze week in Nature verschijnt, komt dit heel dichtbij.
De onderzoekers van de Harvard Medical School combineerden twee medicijnen bij ratten en dit leverde het gewenste resultaat op.
De huidige lokale verdovingsmiddelen nemen pijn weg maar hebben als nadeel dat ze ook verlammend werken en gevoelloosheid bewerkstelligen. Bijvoorbeeld tijdens bevallingen zorgt dit voor problemen. Lidocaïne is de meest gebruikte lokale pijnstiller.
Met QX-314, een derivaat van lidocaïne, en capsaïcine, de stof die chili pepers pittig maakt, zorgden de onderzoekers voor een verhoging van de pijngrens bij de ratten terwijl er geen invloed was op het bewegen van de dieren. De stoffen werden geïnjecteerd in de poten en bij de sciatische zenuw die de achterpoten aanstuurt.
Capsaïcine opent specifieke ionkanalen (TRPV1 kanalen) voor QX-314. Omdat deze kanalen alleen voorkomen in het celmembraan van neuronale pijn receptorcellen, kan QX-314 specifiek pijnprikkels blokkeren en niet de signalen die door andere zenuwcellen verzonden worden. QX-314 kan dit ook niet zonder hulp van capsaïcine omdat het te groot is om zelfstandig in cellen te komen.
Het geheel staat nog in de kinderschoenen en tests bij mensen moeten nog plaatsvinden. Capsaïcine veroorzaakt een brandend gevoel maar door QX-314 eerder toe te dienen dan capsaïcine nam dit effect bij ratten af. De eerste toepassing zal zijn om operatiepijn te bestrijden maar onder andere chronische pijn en jeuk hopen de onderzoekers in de toekomst ook aan te pakken.
Bron: BBC News, National Intstitute of Neurological Disorders and Stroke
Nog geen opmerkingen