Aspirine van de 21ste eeuw?

Botulinetoxine oftewel botox heeft de potentie om uit te groeien tot het volgende middel tegen (bijna) alle kwalen. Met die voorspelling hebben Erle Lim en Raymond Seet (National University of Singapore) zojuist de David Horrobin Prize voor medische theorie in de wacht gesleept.

Lim en Seet publiceerden hun artikel ‘Botulinum Toxin, Quo Vadis’ vorig jaar in het Elsevier-tijdschrift Medical Hypotheses. De Horrobin-prijs, vernoemd naar de eerste hoofdredacteur, wordt jaarlijks door Elsevier toegekend aan de schrijvers van het artikel dat de geest van het tijdschrift het beste belichaamt. Er zit een bedrag van 1000 Britse ponden aan vast.

Botox blokkeert delen van het zenuwstelsel. Het verlamt spieren en stopt de werking van klieren. Tot nu toe wordt het vooral gebruikt om rimpels glad te trekken.

Het artikel bevat een hele reeks andere gebruikssuggesties: kalmeren van spiertrekkingen in de benen, verbeterde ademhaling bij astma, verminderde zweetproductie en ‘chemische liposuctie’ door verwijdering van overtollig vet.

In theorie kun je er ook pijnklachten mee verminderen en het gebruiken tegen alle kwalen die iets te maken hebben met klieren en spieren die hun zenuwimpulsen krijgen vanuit het cholinergische systeem.

En als je een iets hogere dosis neemt, ben je helemaal van alles af. Maar dat zeggen de auteurs er uiteraard niet bij.

bron: Elsevier

Onderwerpen