Nieuwe analysetechnieken torpederen biobrandstofproces

Biobrandstof uit varkensmest bevat minstens 83 componenten waarvan een groot deel zal moeten verwijderd voordat het goedje bruikbaar is. Dat concluderen onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (VS) in het tijdschrift Fuel. Ze vinden de brandstof vooral nuttig als uithangbord voor hun nieuwste analysetechnieken.

He idee om overtollige mest om te zetten in olie is afkomstig van Yuanhui Zhang, van de universiteit van Illinois. Hij experimenteert al een paar jaar met een thermochemisch proces, en leverde het NIST een paar monsters.

Het ergste is dat die ‘olie’ z’n 15 volumeprocent water blijkt te bevat. Daarnaast zit er teveel zwavel in, en sporen van ijzer, zink, zilver, kobalt, chroom, lanthaan, scandium, wolfraam, goud en hafnium. Kort samengevat bevat de stront gewoon alles wat de varkens te vreten krijgen.

Er wordt bij aangetekend dat de olie nog een graadje erger stinkt dan mest.

De NIST-onderzoekers hebben een hele reeks analyses op de olie losgelaten. De belangrijkste innovatie daarbij was de ‘advanced distillation curve’-techniek, die het onder meer mogelijk maakt om van elke afgedestilleerde fractie de chemische samenstelling te analyseren.

bron: NIST

Onderwerpen