Voorzichtig omgaan met geneesmiddelen helpt niet altijd

Dat 90 procent van alle influenzavirussen tegenwoordig resistent is tegen medicijnen op basis van adamantaan, komt niet doordat die medicijnen te vaak zijn voorgeschreven. Het lijkt eerder stom toeval te wezen, schrijven Amerikaanse onderzoekers in Molecular Biology and Evolution.

Normaal verwacht je dat resistentie zich ontwikkelt door natuurlijke selectie. Virussen die door een toevallige mutatie resistent zijn geworden tegen een bepaald geneesmiddel, hebben een grotere overlevingskans. Dat proces is af te remmen door zo’n middel alleen voor te schrijven wanneer het echt nodig is.

In het geval van adamantaan is het aantal resistente virussen in een paar jaar tijd toegenomen van 2 naar 90 procent. Maar de resistentie blijkt overal ter wereld even hoog, ook in landen als Nieuw-Zeeland en Japan waar adamantaan vrijwel nooit werd voorgeschreven.

Bovendien blijkt de resistentie telkens te danken aan een en dezelfde mutatie.

De onderzoekers hebben nu vastgesteld dat de mutatie in kwestie moet zijn meegelift met enkele andere genen. Die maken het virus minder zichtbaar voor het menselijk immuunsysteem en vergroten zo de overlevingskans, ook als er geen medicijnen in het spel zijn. De adamantaanresistentie werd daardoor automatisch wereldwijd verspreid, ondanks het feit dat daar evolutionair gezien weinig reden voor was.

bron: news@nature

Onderwerpen