Voorzie aspirine van een sliert van vier aminozuren en het beschermt veel meer mensen tegen een hartinfarct. Dat beweren althans Chinese onderzoekers in het tijdschrift ACS Nano.

Ze beweren dat het miljoenen mensen kan helpen die nu nog dure bloedverdunners menen te moeten slikken omdat aspirine bij hen niet aanslaat. Of die zogeheten aspirineresistentie echt bestaat is overigens onduidelijk: sommige onderzoekers beweren dat 5 tot 40 procent van de bevolking er last van heeft, anderen schrijven de waarnemingen toe aan een iets te degelijke coating van sommige soorten aspirientjes.

Hoe dan ook, het idee van preventief aspirinegebruik is dat het voorkomt dat bloedplaatjes samenklonteren tot bloedproppen die elders in de bloedsomloop voor problemen kunnen zorgen. En de Chinezen hebben een modificatie bedacht die aspirinemoleculen veilig naar de plekken transporteert waar zulke bloedproppen beginnen te ontstaan.

Ze gingen uit van de RGD-peptidesequentie (dus arginine-glycine-asparaginezuur), waarvan bekend is dat hij wordt herkend door een receptoreiwit op bloedplaatjes, die als onderdeel van het stollingsproces zijn geactiveerd. Om onduidelijke redenen voegden ze er nog valine aan toe als vierde bouwsteen, en hechtten toen dit RGDV-tetrapeptide covalent aan hun aspirinemoleculen.

Onduidelijk is of ze echt hadden voorzien wat er gebeurt als je deze combinatie inspuit bij een laboratoriumrat. Maar metingen wijzen uit dat ze tijdens de preparatie al spontaan samenklonteren tot nanodeeltjes. In het rattenbloed klonteren die verder tot nog grotere deeltjes die stabiel zijn en heel lang intact blijven. Maar als ze een klont van geactiveerde bloedplaatjes tegenkomen, vallen ze inderdaad uit elkaar zodat de aspirine daar zijn werk kan doen.

Wat er op moleculaire schaal precies gebeurt, weten de Chinezen duidelijk ook niet. Ze gebruiken zelfs het woord ‘miraculously’ in hun conclusie. Ze beweren echter dat de effectieve aspirinedosis bij resistente ratten met een factor 16.700 wordt verlaagd.

Maar wellicht is het nuttig om even te wachten of die aspirineresistentie echt bestaat, voor je deze uitvinding op mensen uitprobeert.

bron: American Chemical Society

Onderwerpen