Israëlische onderzoekers denken te weten waarom diabetici een verhoogde kans lopen op alzheimer en andere vormen van dementie. En ze denken ook een molecuul te hebben dat preventief werkt.
In Redox Biology, het tijdschrift van de Europese vereniging voor vrije-radicalenonderzoek, schrijven Daphne Atlas en collega’s van de Hebrew University of Jerusalem dat ze zogeheten Zucker-ratten met aangeboren type 2-diabetes hebben betrapt op en verhoogde activiteit van zogeheten MAPK-kinases. Deze kinases spelen een rol bij ontstekingsreacties in de hersenen, die weer kunnen leiden tot voortijdige celdood.
Deze overactivering lijkt een gevolg van een verhoogde bloedsuikerspiegel. Als de ratten een dagelijkse injectie kregen met de bloedsuikerverlager rosiglitazon (beter bekend als Avandia) nam de MAPK-activiteit duidelijk af.
Voor mensen lijken die dagelijkse injecties niet zo’n goed idee, vandaar dat Atlas een andere manier voorstelt om MAPK omlaag te krijgen. Ze werkt al een tijdje aan zogeheten thioredoxin-mimetische peptides (TXM), dat zijn ketens van een handvol aminozuren die de werking van thioredoxines nabootsen. Die thioredoxines zijn natuurlijke redox-eiwitten die werken als antioxidant.
Die TXm-peptides werken ontstekingsremmend in verschillende diermodellen en een ervan, genaamd TXM-CB3, blijkt bij diabetische Zucker-ratten inderdaad de MAPK-activiteit in de hersenen significant omlaag te krijgen. Ook als het glucosegehalte in hun bloed gewoon chronisch te hoog blijft.
Of CB3 bij mensen net zo goed werkt is natuurlijk afwachten, maar Atlas hoopt van wel. Haar universiteit heeft er alvast octrooi op genomen.
bron: Hebrew University of Jerusalem
Nog geen opmerkingen