Luminescentie blaast beeld van klassieke oudheid definitief op
Het Parthenon, de witmarmeren tempel die al bijna 2500 jaar boven Athene uitrijst, was oorspronkelijk helemaal niet wit maar bont geverfd. Met luminescentietechnieken heeft de in Engeland werkzame onderzoeker Giovanni Verri dat definitief kunnen aantonen.
Verri vond sporen terug van Egyptisch blauw, oftewel calciumkopersilicaat (CaO•CuO•4SiO2). Deze stof geldt als het allereerste synthetische pigment; hij was al lang vóór de bouw van het Parthenon in gebruik.
Net als sommige andere anorganische pigmenten is Egyptisch blauw op te sporen met luminescentie-imaging. Wanneer je er zichtbaar rood licht op laat schijnen, dan straalt het pigment licht in het nabije infraroodgebied uit. Met een IR-detector kun je die luminescentie zichbaar maken, zelfs als er nog maar zó weinig pigment over is dat je het met het blote oog niet meer ziet.
Verri heeft nu een draagbare detector gebouwd met een felle rode led en een IR-camera. Daarmee heeft hij de gedeelten van het beeldhouwwerk van het Parthenon bekeken, die aanwezig zijn in het British Museum in Londen. Resultaat: sommige details van de beelden, zoals de gordel van de godin Iris, moeten ooit blauw zijn geweest.
Verri vermoedt dat op de rest van de beelden dus ook wel een kleurtje zal hebben gezeten. Alleen zijn daar andere pigmenten voor gebruikt die met deze detectiemethode niet zichtbaar zijn te maken.
Dat veel klassieke beelden ooit een kleurtje hebben gehad en dat de vermeende Griekse voorliefde voor wit marmer berust op een misverstand, was al veel eerder aangetoond. Maar dat dat ook gold voor het hele Parthenon, werd tot nu toe alleen maar vermoed. Het marmer is dusdanig verweerd dat niemand sporen van pigment kon vinden.
Overigens staat Verri’s ontdekking al een paar maanden online op de website van Analytical and Bioanalytical Chemistry. Dat zijn publicatie nu in het nieuws komt, is te danken aan het verschijnen van de gedrukte versie én aan het feit dat de ruzie tussen Griekenland en Groot-Brittannë over de restanten in het British Museum de laatste tijd weer flink is opgelaaid. De Grieken willen het 200 jaar geleden door Lord Elgin meegejatte marmer terughebben, de Britten weigeren dat pertinent. Wordt vervolgd.
bron: naturenews, NewScientist.com
Nog geen opmerkingen