Digitale camera’s bedreigen wetenschap

Een Italiaanse onderzoeksgroep kan de volgende publicatie in Nature wel vergeten. Tijdens een congres hebben Franse collega’s foto’s gemaakt van hun powerpointpresentatie over donkere materie, en vervolgens de nog niet officieel gepubliceerde data geciteerd in hun eigen werk.

Fysici worstelen nu met de vraag of ze dit een schande moeten vinden of niet.

De Italianen werkten aan de meetgegevens van de Europese PAMELA-satelliet (Payload for Antimatter Matter Exploration and Light-nuclei Astrophysics). De hele natuurkundige wereld is razend benieuwd naar hun data, maar dient braaf te wachten totdat Nature of een ander topblad tot publicatie wenst over te gaan. Die bladen verbieden immers dat er vóór publicatie ook maar iets naar buiten komt.

Tijdens een donkeremateriecongres in Stockholm, twee weken geleden, konden ze het echter niet laten om heel even een dia met de data te laten zien. Het ging te snel om het over te schrijven, maar de Fransen zaten met hun camera in de aanslag. Inmiddels staan hun eigen publicaties op de open-accessserver Arxiv.org, mét de Italiaanse data.

De Fransen zeggen dat ze niets verkeerd hebben gedaan. Ze hebben aan andere medewerkers van de PAMELA-organisatie gevraagd of ze foto’s mochten nemen, en het mocht. En in hun eigen publicaties geven ze keurig de bron van de data aan, dus plagiaat is het ook niet.

NatureNews tekent er bij aan dat het in sommige vakgebieden, zoals de biologie, heel gewoon is om tijdens congressen te filmen. Binnen de natuurkunde is het echter ongebruikelijk.

bron: NatureNews

Onderwerpen