Johnson & Johnson heeft een grote hoeveelheid hoofdpijnpilletjes uit de schappen moeten halen. De medicijnen, die in de VS, Fiji en de Verenigde Arabische Emiraten werden verkocht, blijken verontreinigd via de houten pallets waarop ze werden verscheept.

Eind vorig jaar waren al een paar producten teruggehaald. De actie is echter fors uitgebreid nadat de medicijnwaakhond FDA een kwade brief naar Johnson & Johnson had gestuurd, waarin het concern wordt beschuldigd van nalatigheid.

De recall betreft producten die zonder recept worden verkocht, zoals Tylenol (paracetamol), Motrin (ibuprofen), Benadryl (zoiets als Advil) en Rolaids (vergelijkbaar met Rennies). Ze komen uit een fabriek van J&J’s consumentendivisie, McNeil Consumer Healthcare, in Las Piedras, Puerto Rico.

Consumenten klaagden dat er een schimmelluchtje aan de pillen zat. Een paar zouden er ook maag- en darmklachten van hebben gekregen.

 

Bij McNeil hebben ze nu vastgesteld dat de lucht wordt veroorzaakt door 2,4,6-tribroomanisool. Dat is een afbraakproduct van 2,4,6-tribroomfenol, een pesticide annex vlamvertager waarmee soms het hout van pallets wordt geïmpregneerd. Verantwoordelijk voor de omzetting zijn schimmels zoals Paecilomyces variotii, zo valt op te maken uit een publicatie die in 1997 verscheen in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Over de gezondheidsrisico’s van het anisool is vrijwel niets bekend (in elk geval is er nooit serieus tegen gewaarschuwd) maar besmetting van geneesmiddelen met zo’n stof mag natuurlijk per definitie nooit voorkomen.

De FDA is vooral boos omdat J&J al in oktober schijnt te hebben doorgehad dat een Tylenol-batch op deze manier besmet was geraakt. Het bedrijf zou echter hebben nagelaten om te onderzoeken hoe wijdverspreid het probleem precies was.

bron: C&EN

Onderwerpen