De futuroloog Patrick Dixon is hoofdspreker op het KNCV-congres. Een kort profiel van de man die in 2010 leeft.

Het najaarscongres van de KNCV zal worden opgeluisterd door de futuroloog Patrick Dixon. Deze professionele Engelse guru geldt in medialand als een van de meest prominente Europese futurologen. Dixon, van oorsprong medicus, is verbonden aan de London Business School en runt zijn eigen bedrijf Global Change. Hij is de auteur van meer dan twaalf boeken. De afgelopen twee jaar verscheen hij in meer dan 150 radio- of televisie-uitzendingen. Zijn eigen website heeft vijf en een half miljoen hits per jaar. Dixon’s publiek zijn de CEO’s van de grote bedrijven die niet weten wat een pak melk kost of wat Kazaa is. Zo sprak hij onder andere op het World Economic Forum in Davos. De guru heeft niet een directe boodschap: zijn stijl is meer om uit alle uithoeken informatie te vergaren en hier de ingeslapen decisionmaker mee te confronteren. Zoals alle professionele guru’s heeft Dixon een sterke bias voor spectaculaire veranderingen, maar dat mag de pret niet drukken. Zijn bekendste boek is ‘Futurewise’. De zes letters van FUTURE staan voor Dixon voor Fast, Urban, Tribal, Universal, Radical en Ethical. In evenzoveel hoofdstukken zoeft Dixon door de veranderingen en dillema’s rond deze thema’s die hij verwacht op weg naar 2010.

Fast

Dixon ziet een algehele versnelling optreden in de wereld. Wat in 1903 nog een gevaarlijk waagstuk was, de eerste vlucht, bepaalde grotendeels de uitkomst van de Tweede Wereldoorlog en zeker de moderne manier van oorlogvoeren. Lach dus niet te gauw als nieuwe technologie er knullig uitziet.

Urban

Megasteden hebben de toekomst. Daarbij hoort ook misdaad, drugsproblemen, seksuele vrijheid, getto’s. Dixon voorspelt dat de moderne maatschappij zal ‘vervrouwelijken’. Mannen zijn gevaarlijke, gewelddadige en onverantwoordelijke slaven van de eigen testosteronspiegels. Intuïtie, gevoel, gelijkheid en inlevingsvermogen gaan een grotere rol spelen.

Tribal

De mens zal zich gaan organiseren in stammen en bijvoorbeeld de eigen regionale identiteit sterker gaan waarderen. Dixon verwacht dat dit het einde van Europa gaat betekenen. Elke stam of fanclub is trouwens ook weer een perfecte nichemarkt.

Universal

Globalisering slaat de klok natuurlijk. Virtuele bedrijven en megaconglomeraten zullen met lokale overheden concurreren om de toekomst vorm te geven.

Radical

Kiezers komen niet meer opdagen. De politieke thema’s zijn nu al vaak single issue’s die naar voren zijn gebracht door organisaties als Greenpeace. Belangrijkste discussiepunten zullen, volgens Dixon, het milieu en het klonen van mensen zijn.

Ethical

Dixon als praktiserend christen voorziet een nieuw ethisch reveille. Door alle woeste veranderingen om hun heen zullen mensen duidelijk voor zichzelf moeten hebben wat zij zelf belangrijk vinden. Deze nieuwe focus op moraal zal ook bedrijven diep raken. Dixon besluit zijn boek met de opmerking dat menselijke relaties uiteindelijk het enige is wat telt. Met wie anders kan je je ervaringen delen? Hoe kan je je anders op je gemak voelen in de nieuwe wereld?

Onderwerpen