Elektrisch geleidend weefsel voor het hart, afkomstig van spiercellen, zou de pacemaker kunnen vervangen, ontdekten onderzoekers van Children’s Hospital in Boston. Het weefsel is vooral bedoeld voor kinderen met hartfalen.

Deze kinderen lijden aan een ‘AV-hartblok’. De atriaventriculaire (AV) knoop vertraagt in een normale situatie het elektrische signaal, waardoor het bloed de tijd krijgt om van de boezems naar de kamers te lopen. Vanuit de AV-knoop wordt het signaal verder doorgegeven aan de kamers, die daardoor samentrekken. In een complete AV-hartblok kan het elektrische signaal vanuit de AV-knoop niet meer worden doorgeven, wat een hartstilstand tot gevolg heeft.

 

Normaal geeft een pacemaker het signaal door bij hartfalen, maar een pacemaker is moeilijk bij kinderen te implanteren. De onderzoekers hebben daarom een weefsel ontwikkeld dat de slecht werkende AV-knoop zou kunnen vervangen en de elektrische geleiding sterk verbetert. Ze deden dit met spierweefsel van ratten waaruit ze de voorlopers van spiercellen, myoblasten, isoleerden. Vervolgens werden de cellen op een collageenbevattend materiaal gekweekt. Deze gingen in dezelfde richting liggen en begonnen zelfs te ‘kloppen’ door elektrische stimulatie. De myoblasen produceerden ook ‘connexines’, eiwitten die cellen ‘geleidend’ maken.

 

Wanneer het weefsel in een rattenhart werd geïmplanteerd, vergroeide het met het hartweefsel en nam het hartritme over. Het weefsel legde bij eenderde van de ratten ook een elektrische geleidend ‘pathway’ aan. De implantaten bleven gedurende het leven van de rat zitten.

 

De onderzoekers bekijken nu of beenmerg ook tot hartweefsel wil ‘omvormen’. Verder onderzoeken ze of dieren met hartfalen ook geholpen kunnen worden met dit weefsel.

 

Het onderzoek wordt komende maand online gepubliceerd in American Journal of Pathology

 

Bron: Children’s Hospital Boston, 19 juni 2006

Onderwerpen