Dat de Britten paardenvlees te eten krijgen is de schuld van Brussel. Als ze daar de toevoer van goedkope vleesresten niet hadden afgesneden was er niks aan de hand geweest, heeft een ex-medewerker van het Britse Food Standards Agency beweerd voor een BBC-microfoon.

Dat goedkope vlees staat bij de Britten bekend als ‘desinewed meat’, afgekort DSM. Het is net zoiets als zogeheten separatorvlees, dat wordt gewonnen door de na het slachten overgebleven botten te behandelen met een hogedrukspuit. Het verschil is dat er bij DSM veel minder druk op die spuit staat. Zo voorkom je dat je het ruggenmerg, dat besmet kan zijn met de gekkekoeienziekte, letterlijk uit de wervels blaast.

Het resultaat is dat DSM minder lijkt op ondefinieerbare prut en meer op bona fide gehakt. In de bolognesesaus zie je het verschil zeker niet.

Helaas voor de Britten besloot de Europese Commissie in maart 2012 ineens dat ‘desinewed meat’ gewoon separatorvlees is, ongeacht de druk die er op de spuit staat. Hetgeen twee consequenties heeft. Ten eerste is separatorvlees volgens Europese regelgeving geen vlees maar dierlijk eiwit. Ten tweede mag dat dierlijke eiwit, vanwege het al genoemde risico op gekkekoeienziekte, niet afkomstig zijn van herkauwers zoals koeien.

Het Food Standards Agency was het er totaal niet mee eens maar kon niet onder een verbod op DSM uit. Het alternatief zou zijn geweest dat de export van alle Britse gehaktproducten naar de rest van de EU werd verboden. Officieel is nog altijd sprake van een ‘moratorium’ in plaats van een verbod omdat men blijft hopen dat het tijdelijk is. Maar de kans dat de maatregel wordt teruggedraaid lijkt klein.

En dan zijn er altijd ondernemers die wel een andere bron van ultragoedkope fastfood weten. Bij de manege, bijvoorbeeld. Dinsdagavond werd bij invallen bij vleesverwerkers in Noord-Engeland en Wales duidelijk dat ze daar niet eens buitenlandse hulp voor nodig hebben.

Dat deze bizarre redenering de Britse afkeer van de EU verder gaat versterken, is intussen best mogelijk.

bron: BBC News

Onderwerpen