Of je lichaam appel-of peervormig is, en of het te dik is, wordt op z’n minst voor een deel genetisch bepaald. Hoe precies is voorlopig een compleet raadsel, maar het is de moeite waard om het uit te zoeken.. Dat valt op te maken uit twee studies die zondag door Nature Genetics online zijn gezet, en die nieuwe statistische verbanden leggen tussen lichaamsgewicht en enkele tientallen groepen regio’s binnen het genoom.

Beide studies zijn voor een groot deel ‘meta-analyses’: de resultaten van tientallen eerdere onderzoeken op dit gebied werden ingevoerd in dezelfde computer teneinde statistische kruisverbanden te kunnen leggen. Het grote voordeel van deze methode is dat het totale aantal onderzochte personen veel hoger oploopt dan wanneer je maar één studie doet. In dit geval kwamen de onderzoekers uit op een paar hnderd duizend proefkonijnen.En hoe meer mensen je meeneemt, des te betrouwbaarder zijn je statistiekjes.

 

Een ander voordeel, speciaal voor de uitvoerers van die eerdere onderzoeken, is dat ze aanspraak kunnen maken op een vermelding als co-auteur.

 

Iris Heid, Cecilia Lindgren en een paar honderd collega’s spoorden op die manier 14 genetische regio’s op die kennelijk iets te maken hebben met de verhouding tussen buik- en heupomvang. Daarvan was er tot nu toe maar één bekend. Van de 13 nieuwe bleken er 7 een sterker effect te hebben op vrouwen dan op mannen.

 

En Elizabeth Speliotes, Ruth Loos en (alweer) een paar honderd collega’s vonden 32 regio’s die iets met obesitas te maken moeten hebben. Daarvan waren er 18 nog niet eerder met overgewicht in verband gebracht.

 

Dat laatste artikel eindigt met de conclusie dat meer inzicht in de biologie van obesitas ‘critically needed’ is, gezien het feit dat de huidige bestrijding van overgewicht via leefstijladviezen bitter weinig lijkkt uit te halen.

 

bron: Nature Genetics, de Volkskrant, Oxford University

Onderwerpen