RNA blijkt bij muizen in het sperma terecht te kunnen komen en zo erfelijke eigenschappen die niet in het DNA opgenomen zijn, door te geven. Een klap voor de theorie van de genetica?

DNA is lange tijd gezien als de enige bron van erfelijk materiaal. Nieuw onderzoek toont echter aan dat ook RNA, waarvan verondersteld werd dat het louter bijdroeg aan de eiwitsynthese, in staat is erfelijke eigenschappen door te geven aan de toekomstige generatie.

Een onderzoeksteam aan Inserm in Frankrijk onderzocht een mutatie in het Kit gen van muizen. Dit gen veroorzaakt witte vlekken op de tenen en staart van bruine muizen. De onderzoekers creëerden muizen met één kopie van het Kit gen en één ‘normaal’ gen; heterozygoten dus. Muizen met twee kopieën van het ‘normale’ gen zouden geen witte vlekken moeten hebben, maar opvallend genoeg was dit bij een hoog percentage wel het geval.

In hun zoektocht naar een verklaring voor dit verrassend verschijnsel, vonden de onderzoekers dat de mutante muizen ongebruikelijk lage concentraties ‘normaal’ RNA hadden en heel vreemde grote versies van het molecuul. Daarnaast ontdekten ze ook dat dit bijzondere RNA zijn weg vond naar het sperma van de muizen.

Injectie van dit RNA in embryo’s veroorzaakte witte vlekken in de helft van het nageslacht, die deze eigenschap op hun beurt weer doorgaven aan de volgende generatie. Controle muizen ontwikkelden in enkele gevallen ook witte vlekken, maar gaven deze zelden door aan hun nageslacht.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.

Hoe het RNA de eigenschap precies doorgeeft blijft een mysterie, maar duidelijk is dat de huidige theorie van de genetica een grotere rol moet gaan reserveren voor dit mysterieuze molecuul.

Bron: Scientific American, 25 mei 2006

Onderwerpen