Genetica in wetenschappelijk en maatschappelijk perspectief, voor een breed publiek van intellectuelen.
En wéér gingen dit jaar de Nobelprijzen voor geneeskunde naar een ontdekking met een hoog DNA-gehalte. Die voor scheikunde beloonden onderzoek naar de proteïnen, waar dat DNA voor codeert. En hoewel het niet eens echt recent werk betrof, zullen er weinig mensen zijn die écht snappen waar het over gaat en waarom het zo belangrijk is. Toen zij op school zaten, ging de biologieles immers nog niet veel verder dan Mendel en z’n erwten.
Wiel Hoekstra, emeritus hoogleraar microbiologie en directeur Levenswetenschappen van de KNAW, heeft nu een moedige poging gedaan om iets aan die kennisachterstand te doen. In De blauwdruk probeert hij in 156 pagina’s de actuele stand van de wetenschap te beschrijven, de historische achtergronden uit de doeken te doen, én zijn mening daarover te geven.
Wetenschappelijk gesproken is hij daar uitstekend in geslaagd. Het hele verhaal komt ter sprake: van Mendels erwten tot PCR-technieken, Herman de stier en gentherapie. Anekdotes over de hoofdpersonen zorgen voor de smeuïgheid. Mendel zelf, Watson en Crick, Craig Venter en de Raelian-sekte met haar kloonclaims: ze komen allemaal tot leven. Daarbij benadrukt de auteur het belang van een maatschappelijke discussie over allerlei mogelijkheden en risico’s van de genetica, maar een standpunt voorschrijven doet hij hooguit als het over zo’n sekte gaat.
Inhoudelijk staat dit boek als een huis. Jammer is dat je als 21ste eeuwse leek wel heel gemotiveerd moet zijn om het uit te lezen. De toonzetting is net iets te intellectueel, er worden net iets te veel onderwerpen door elkaar aangesneden, er staat net iets te veel jargon in, en vooral: er zijn véél te weinig plaatjes. Negen tekeningetjes die nog niet eens echt duidelijk zijn, daar kun je bij de hedendaagse multimediajunk niet meer mee aankomen.
Een ideaal boek voor de klassieke, hoogopgeleide intellectueel. Anderen kunnen wellicht toch beter een abonnement op het vernieuwde C 2W nemen.
Wiel Hoekstra: De blauwdruk;
feiten en ficties over DNA.
ISBN 90 5356 691 0. Salomé/Amsterdam University Press. 19,95 euro.
Nog geen opmerkingen