Genen gaandeweg te ver gedegenereerd?
Oude versies van het BCG-vaccin tegen tuberculose waren mogelijk beter dan de vaccins die nu worden geproduceerd. Ruim tachtig jaar muteren heeft de gebruikte bacteriestam geleidelijk ontkracht, zo claimen onderzoekers van het Institut Pasteur (Frankrijk) in PNAS.
Het BCG-vaccin werd in het begin van de vorige eeuw ontwikkeld door Albert Calmette en Camille Guérin, in de vestiging van het Institut Pasteur in Lille. Ze verzwakten de tuberculosebacil door hem jarenlang te kweken op glycerine en aardappelen. Na 230 keer overenten was de virulentie rond 1920 ver genoeg afgenomen om de stam als vaccin te kunnen gebruiken.
Sindsdien is het Institut Pasteur altijd blijven doorkweken met diezelfde stam. Regelmatig werden er kweekjes uitgehaald om elders ter wereld de vaccinproductie op te starten.
Genetisch onderzoek heeft nu geleerd dat een BCG-stam, die in de jaren twintig naar Japan is verstuurd, een aantal genen bevat die in de latere stammen ontbreken. En vorig jaar heeft een vergelijkende studie geleerd dat die ‘oude’ stam bij baby’s inderdaad een sterkere immuunrespons geeft dan de nieuwere.
Waar die genen precies gebleven zijn, is niet duidelijk.
De nieuwere stammen hadden wel het voordeel dat ze minder bijwerkingen vertoonden. Maar er lopen inmiddels al klinische proeven om te zien of het oude vaccin niet opnieuw in productie moet worden genomen.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen