Archeologen: bierbrouwers wisten er chocola van te maken

De allereerste chocola is 3.000 jaar geleden in Midden-Amerika ontstaan als residu bij het maken van bier uit cacaovruchten. Dat stellen Amerikaanse archeologen in PNAS.

Bekend was al dat de Midden-Amerikanen 600 jaar voor Christus al een schuimende chocoladedrank kenden. Maar niemand begreep tot nu toe hoe ze op het idee waren gekomen.

De archeologen zijn er nu in geslaagd om chocoladeresten te extraheren uit 3.000 jaar oude potscherven, die ze hadden opgegraven in Honduras. Ze toonden met name theobromine aan, een stof die karakteristiek is voor cacao.

Het betrof potten met een lange hals, die niet geschikt waren voor het maken van chocoladedrankjes. Bovendien werden geen resten in aangetroffen van de chilipepers, waarmee ze in Midden-Amerika traditioneel de chocola op smaak brengen. De onderzoekers denken dan ook dat de potten zijn gebruikt om cacaovruchten te laten gisten tot een soort bier. Die ‘chicha’wordt in Zuid-Amerika overigens nog steeds gebrouwen.

Co-auteur Rosemary Joyce (Berkeley) vermoedt dat iemand vervolgens heeft geprobeerd om de cacaobonen, die na de fermentatie onderin de pot achterbleven, fijn te malen en bij het bier te doen. Met een verrassend smaak-effect als gevolg.


bron: NewScientist.com

Onderwerpen