Directie, ondernemingsraad en commissarissen van Organon gaan onderhandelen over een oplossing voor het conflict rond de reorganisatie. Ze geven zichzelf daarvoor 4 maanden de tijd. De gerechtelijke procedure, die vanmiddag van start zou gaan, wordt opgeschort tot januari 2011. Dat hebben betrokkenen vanochtend bekend gemaakt in een gezamelijk persbericht.

“De plannen voor Oss en Schaijk, zoals op 8 juli door Merck aangekondigd, zullen worden uitgesteld tot en met 31 december 2010. De partijen zullen gezamenlijk in goed vertrouwen alternatieven voor business development verkennen en stimuleren, en mogelijke voorstellen evalueren waarin een evenwicht wordt nagestreefd tussen de verschillende belangen van alle belanghebbenden, zoals werkgelegenheid, kennis, continuïteit, toekomstperspectieven en de economische belangen van het bedrijf”, aldus het persbericht.

 

Onduidelijk is waarom over Boxmeer niets wordt gezegd.

 

De alternatieven lijken vooral neer te komen op verkoop van Organon, of een groot deel daarvan, aan een andere partij. De Volkskrant schreef woensdag dat zich al meerdere gegadigden zouden hebben gemeld, en dat achter de schermen al druk werd onderhandeld. Die onderhandelingen werden echter bemoeilijkt omdat de zaak nog onder de rechter was.

 

De rechtszaak zou vanmiddag dienen voor de Ondernemingskamer in Amsterdam. De ondernemingsraad stelt dat ze niet formeel is gekend in het reorganisatieplan, dat meer dan 2.000 banen dreigen te kosten. Volgens de Nederlandse wetgeving had dat wel gemoeten.

 

De or weet zich gesteund door de Raad van Commissarissen, die zegt dat ze er eveneens buiten is gehouden en die het bovendien een heel slecht plan vindt.

 

Juristen achten de kans redelijk groot dat de or gelijk zou hebben gekregen van de rechter, en dat Merck (in Europa bekend als MSD) de nodige moeite zou krijgen om de reorganisatie door te drukken. Dat zou dan een reden kunnen zijn om toch maar met verkoop in te stemmen.

 

Niet uit te sluiten valt intussen dat de Amerikanen voet bij stuk houden. “Indien er op uiterlijk 31 december 2010 geen oplossing, acceptabel voor alle partijen, is bereikt, zullen de partijen terugkeren naar hun oorspronkelijke juridische en feitelijke posities”, zo besluit het persbericht.

 

bron: MSD

Onderwerpen