MSD/Organon wil in Oss een ‘Development Center’ opzetten dat werk biedt aan 382 van de huidige R&D-medewerkers. Daarnaast worden 104 banen, die nu nog onder R&D vallen, overgeheveld naar de productie-afdeling en de facilitaire dienst. Dat is de kern van ‘Plan B’, het redden-wat-er-te-redden-valt-plan dat de Nederlandse directie vandaag naar de ondernemingsraad heeft gestuurd.
Plan B (nota bene een merknaam van een morning-afterpil!) komt twee dagen na de bekendmaking dat Merck & Co., Inc., het Amerikaanse moederconcern, de anticonceptiemiddelenproducent nog liever sluit dan dat men het aan een concurrent verkoopt. Tot nu toe was zelfs onduidelijk of de Amerikanen Plan B wel zouden steunen maar blijkens het nu verstuurde persbericht ‘heeft Plan B ook de goedkeuring van de directie van Merck in de Verenigde Staten’ en zou die het Development Center Oss inmiddels beschouwen als een ‘strategische keuze’.
Volgens het plan verdwijnen er nog altijd 547 R&D-banen, maar dat is in elk geval minder dan de 1000 waar afgelopen zomer sprake van was.
Het Development Center Oss moet zich gaan bezighouden met productontwikkeling, speciaal voor opkomende markten. Het betreft dan vooral nieuwe formuleringen en innovatieve toedieningsvormen voor bestaande stoffen. Ook komt er een internationaal Support Center voor R&D-afdelingen elders, en ruimt men een plekje in voor een center of excellence dat de eerste fasen van het klinisch onderzoek ondersteunt. Tot slot is een kleine ‘late stage development-groep’ gepland die zich bezig zal blijven houden met late fase Women’s Health R&D-projecten.
Het onderzoek naar geheel nieuwe geneesmiddelen, nu nog de hoofdactiviteit binnen de Osse R&D, wordt nadrukkelijk niet voortgezet.
In het persbericht suggereert de directie dat het Development Center tevens de kiem zou kunnen zijn die nodig is om een ‘Life Sciences Park’ in Oss levensvatbaar te maken, met de aantekening dat ze voor die besluitvorming verder niet verantwoordelijk is.
Of or, vakbonden en commisarissen met dit plan akkoord gaan of dat ze toch nog gaan proberen om via de rechter een verkoop van (bijna) heel Organon af tedwingen, is even afwachten.
bron: Organon, Brabants Dagblad
Nog geen opmerkingen