Koreaanse techniek brengt toepassing in elektronica in zicht
Koreaanse onderzoekers hebben een techniek bedacht waarmee ze een vrij groot oppervlak kunnen bedekken met grafeen. Vervolgens kunnen ze dat laagje overbrengen naar elke gewenste ondergrond, bijvoorbeeld op transparante kunststof, zo melden ze op de website van Nature.
Bij de Britse omroep BBC zijn ze dusdanig onder de indruk dat ze nu de tijd rijp achten om grafeen voor het grote publiek te hypen. De omroep laat de oorspronkelijke ontdekker van grafeen aan het woord, André Geim (University of Manchester, voorheen Radboud Universiteit). Die is duidelijk onder de indruk en voorspelt dat het onderzoek van grafeentoepassingen nu in een stroomversnelling zal komen.
Grafeen, een grafietlaagje van één atoom dik, wordt al een paar jaar gezien als een grote belofte voor de elektronica. Tot voor kort was het echter heel moeilijk in grote hoeveelheden te maken.
De Koreaanse oplossing komt er op neer dat je een siliciumplak voorziet van een laagje nikkel, waar je het gewenste patroon in etst. Daar damp je een laagje koolstof op. Vervolgens ets je heel voorzichtig het nikkel er onderuit, liefst met ijzer(III)chloride omdat bij die reactie geen gassen vrijkomen die het grafeen zouden kunnen beschadigen. Zo krijg je een vrij ronddrijvend grafeenvelletje.
Je kunt ook voor het etsen de grafeenlaag bedekken met een rubberlaagje, bijvoorbeeld polydimethylsiloxaan. Het rubber dient dan als drager, waarmee je het grafeen kuntopverbrengen naar het geweste oppervlak.
Een derde mogelijkheid is om het nikkel tijdelijk te laten zitten en in plaats daarvan het onderliggende siliciumoxide weg te etsen met waterstoffluoride.
De Koreanen claimen dat hun grafeenfilms ongekend goed presteren als stroomgeleider. Wanneer je ze op transparante kunststof (in dit geval PET) aanbrengt, blijft de optische transparantie voor 80 procent behouden. En het grafeen kan tot 11 procent worden opgerekt zonder te scheuren, zodat je ook een flexibele ondergrond van een geleidend laagje kunt voorzien.
bron: naturenews, BBC News
Nog geen opmerkingen