De klopjacht op bisfenol-A gaat door. Bisfenol A, een stof die veel gebruikt in voedingsverpakkingsmateriaal gebaseerd op polycarbonaat, zorgt voor een verlaagde rijping van eicellen zo stellen onderzoekers vandaag in Human Reproduction. Het team van het Brigham and Women’s Hospital in Boston (verbonden aan Harvard) stelde in vitro eicellen bloot aan bisfenol A en zag dat het percentage eicellen dat rijpte lager was, het percentage eicellen dat degenereerde hoger was en een hoger aantal eicelen spontane activatie toonde, het proces dat een eicel doorloopt wanneer het bevrucht is, vergeleken met de controlegroep.

Het Amerikaanse team probeerde het uit met concentraties van 20 ng/ml tot 20 microgram/ml en constateerde dat de hierboven genoemde effecten groter werden wanneer de concentratie toenam.

Hiernaast zag het team dat de oriëntatie van de spoeldraden en de chromosomen sterker verstoord raakte bij een toenemende concentratie van bisfenol A. Onderzoeksleider Catherine Racowsky wil nu graag in verder onderzoek zien welke rol de stof heeft op de onvruchtbaarheid.

Ondertussen blijkt uit een rapport van de Europese Voedselautoriteit (EFSA) dat de blootstelling aan bisfenol A lager is dan de autoriteit oorspronkelijk inschatte. Baby’s en peuters krijgen door hun hoge consumptie per kilo lichaamsgewicht het meeste bisfenol A binnen: zo’n 375 nanogram bisfenol-A per kilo lichaamsgewicht per dag. Volwassenen krijgen circa 132 ng/kg lichaamsgewicht per dag binnen. Frappant is dat deze schatting minder is dan 1 procent van de TDI (toelaatbare dagelijkse inname) die EFSA in 2006 opstelde.

Bron: Human Reproduction en European Food and Safety Authority

Onderwerpen