Gemengd groen levert veel meer bio-ethanol op dan hightech monocultuur

Om biomassa te verzamelen ten behoeve van de biobrandstoffenproductie kun je het beste gewoon van tijd tot tijd de prairie maaien. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Minnesota deze week in Science.

Volgens de onderzoekers levert een natuurlijk ecosysteem op uitgeputte, verwilderde landbouwgrond 238 procent meer bio-energie op dan wanneer je diezelfde grond beplant met maar één grassoort. Zelfs wanneer dat een grassoort is die speciaal voor bio-energieproductie is ontwikkeld. Ze schatten dat de prairie per hectare zelfs 51 procent meer brandstof oplevert dan wanneer je maïs kweekt op grond die veel vruchtbaarder is.

Als je alle onbruikbare landbouwgrond op aarde zou laten overwoekeren, zou je volgens hun schattingen genoeg groen kunnen oogsten om te voldoen aan 13 procent van de wereldaardolieconsumptie en 19 procent van het elektriciteitsverbruik.

Nog mooier is dat het prairiegras zoveel koolstof opslaat in de wortels dat de biobrandstofproductie écht CO2-negatief is. De planten halen meer CO2 in de atmosfeer dan er bij de verwerking weer in wordt gepompt. Recent onderzoek doet vermoeden dat je dat bij de productie van bio-ethanol uit maïs nog maar moet afwachten.

De onderzoekers suggereren dan ook een “less-intensive management approach” voor de biomassateelt.

bron: National Science Foundation

Onderwerpen