Hoe chemie en topsport met elkaar verweven zijn - en dan hebben we het dus niet over doping.
In het vorige nummer kon u al kennis-maken met skiffeur Dirk Lippits, in het dagelijks leven promovendus aan de TU Eindhoven. Lippits showde het zweet afvoerende roeipak, dat zijn sponsor DSM heeft ontwikkeld. Pas in Athene werd de rest van zijn garderobe onthuld: een warmtereflecterende helm, uit een blok DSM-polyamide -gefreesd. Lippits’ prestaties vielen echter tegen. In de series had hij een herkansing nodig om de halve finale te halen, en daarin bleek hij kansloos.
Binnen DSM neemt Lippits een bijzondere plaats in. Zijn promotieonderzoek naar de verbetering van de materiaal-eigenschappen van polyethyleen met een ultrahoog molecuulgewicht wordt namelijk ook gesponsord door de kunststoffenproducent. Bovendien was hij de enige met zo’n helm. Dat wil echter niet zeggen dat DSM geen andere sporters steunt. In feite was de hele Nederlandse roeiploeg in wit-oranje pakken gehuld. En alles bij -elkaar presteerde die opvallend goed: bij de heren won de Holland Acht zilver en bij de dames waren de acht én de lichte dubbeltwee goed voor brons.
En dan was er nog die ándere DSM-innovatie. De Nederlandse afvaar-diging kon exclusief beschikken over de -magische sporthersteldrank PeptoPro Sports. Nog tijdens de Spelen maakte DSM bekend een contract te hebben gesloten met de Duitse sportvoedingsproducent Haleko. Vanaf 1 januari ligt de eiwitdrank in de winkels. Een ander contract werd getekend met zwemster Inge de Bruijn, die PeptoPro helemaal toppiejoppie vindt en nu het ‘gezicht’ van de marketingcampagne wordt.
Steeplechase
Biochemicus Kamiel Maase noemde zijn eigen prestatie ‘teleurstellend’. Op de tien kilometer eindigde hij als veertiende. Aan PeptoPro kan het niet hebben gelegen, want die drank is bedoeld voor ná de race. Maase studeerde microbiologie aan de University of Texas en behaalde daarna een mastertitel biochemie in Leiden.
Verrassend goed daarentegen bleek Simon Vroemen, gespecaliseerd in de 3000 m steeplechase. In de media wordt Vroemen soms opgevoerd als ‘Delftse ingenieur’, maar hij studeerde moleculaire wetenschappen in Wageningen. Tegenwoordig werkt hij parttime als reservoir engineer bij Shell Exploratie en Productie in Rijswijk - hij woont overigens wel in Delft.
De steeplechase wordt al jaren beheerst door Kenianen. “Als ik in Eldoret in West-Kenia achter de pin-automaat sta, en er staan twintig man voor me, dan is de helft daarvan sneller op de steeple”, heeft Vroemen ooit gezegd. Maar in de praktijk houdt hij ze aardig bij. Tijdens de series werd hij tweede, vlak achter een Keniaan, en volgens de Volkskrant was hij zó oppermachtig dat zijn gang over de atletiekbaan ‘arrogante trekjes’ vertoonde. In de finale werd hij zesde achter drie Kenianen, een atleet uit Qatar en een Spanjaard.
Overigens doet Shell publicitair niet veel met het succes van Vroemen, maar des te meer met Formule 1-coureur Michael Schumacher. Die heeft zojuist zijn zevende wereldtitel behaald - op brandstof van Shell. Kennelijk werkt Schumi’s rode bolide toch beter als techniekpromotie dan een hordenparcours.
Nog geen opmerkingen