De wereldolieproductie zal al in het jaar 2014 pieken, bijna tien jaar eerder dan eerdere modellen voorspelden. Dat stellen onderzoekers van Kuwait University in het tijdschrift Energy Fuels.
Ibrahim Nashawi en collega’s komen tot die conclusie aan de hand van een nieuw rekenmodel. De mathematica is losjes gebaseerd op het Hubbert-model van ruim 50 jaar geleden, maar de uitwerking is een stuk verfijnder. Bovendien zijn ook de historische gegevens over de olieproductie ná Hubbert er in verwerkt.
Aan de hand hiervan is een voorspelling gedaan voor 47 olieproducerende landen. De algemene conclusie is dat momenteel jaarlijks 2,1 procent van de wereldolievoorraad wordt opgestookt. Als er niets radicaal verandert, zal de productie ná 2014 niet meer op het bestaande niveau zijn te handhaven omdat bestaande velden sneller raken uitgeput dan dat er nieuwe in bedrijf kunnen worden genomen.
Voor de OPEC-landen, die 78 procent van de winbare reserves beheren, komt de piek overigens pas in 2026.
De auteurs waarschuwen wel dat de voorspellende waarde van zo’n model beperkt is. Zo kostte in 2008 een vat ruwe olie ineens 140 dollar, puur door speculatie. Slechts een paar maanden later klapte door de financiële crisis de prijs weer volkomen in elkaar tot 50 dollar. Met zulke irrationele fluctuaties kan geen enkel rekenmodel rekening houden.
En mocht de wereld eindelijk verstandig worden en in sterk verhevigde mate gaan inzetten op energiebesparing en alternatieve energiebronnen, dan klopt de voorspelling ok niet meer.
bron: C&EN
Nog geen opmerkingen