Kerstbomen behouden hun naalden twee keer langer als ze het zonder etheen moeten stellen, beweren wetenschappers van Université Laval en Nova Scotia Agricultural College.

Etheen is in de chemische industrie vooral bekend als grondstof voor kunstkerstbomen en andere plastic. In echte planten werkt het echter ook als hormoon.

 

De studie die al in mei werd gepubliceerd in Trees, maar nu net voor kerst door het persbureau is opgepikt, laat zien dat het wegvangen van het hormoon etheen (C2H4), met de chemische stoffen 1-MCP en AVG, ervoor zorgt dat Canadese balsemsparren (Abies balsamea ) tot respectievelijk 73 en 87 dagen hun naalden houden. Dat is een verdubbeling. Onder normale omstandigheden produceren de bomen na 10 dagen het hormoon etheen, waardoor ze hun groene prikkers verliezen en na 40 dagen helemaal kaal zijn.

 

De stof 1-MCP komt is gasvormig, en zou ideaal zijn voor het conserveren van dennenbomen tijdens het transport. Het in water oplosbare AVG kan thuis aan de kerstboom gegeven worden.

 

Volgens Steeve Pépin, mede-auteur van deze studie en professor aan de universiteit van Laval, zal deze ontdekking het kerstfeest alleen maar ten goede komen: langer kerstboomplezier, langer kerstvreugde.

Onderwerpen