Maakt de zuigfles kinderen dik?
Muizen die tijdens de zwangerschap of tijdens het zogen worden blootgesteld aan stoffen als bisfenol A, perfluoroctaanzuur (PFOA) en tributyltin, produceren nakomelingen die later dikker worden dan gemiddeld. Dat werd vandaag (woensdag) duidelijk tijdens het European Congress on Obesity in Genève.
Bisfenol A zit in polycarbonaat, een kunststof die onder meer voor babymelkflessen wordt gebruikt. PFOA is een hulpstof bij de productie van PTFE (Teflon), en tributyltin is heel lang gebruikt als biocide in aangroeiwerende scheepsverf. Alledrie zijn het endocriene disruptoren oftewel stoffen die de hormoonhuishouding verstoren, en alledrie hebben ze de neiging om het milieu in te lekken en zich in mensen op te hopen. Of dat laatste echt kwaad kan, is echter nog onduidelijk.
Tijdens drie verschillende studies werd een van de genoemde stoffen toegediend aan zwangere muizen. Het resultaat was telkens ongeveer hetzelfde: een blijvende verstoring van de expressie van bepaalde genen bij de nakomelingen, met als gevolg afwijkingen in het metabolisme en een haperende gewichtsregulatie. Zo werden verstoringen waargenomen in de gevoeligheid voor insuline, in de glucosebalans en in de aanmaak van het gewichtsregulerende hormoon leptine.
Het suggereert ten eerste dat de basis voor obesitas in een heel vroeg stadium wordt gelegd, en ten tweede dat de genoemde stoffen schadelijker zijn dan de wetenschap al vermoedde.
bron: International Obesity TaskForce
Nog geen opmerkingen