“The time to embrace a clean energy future is now.” Dat heeft president Obama dinsdagavond (woensdagochtend voor ons) duidelijk gemaakt tijdens zijn eerste officiële toespraak tot de natie, refererend aan het olielek in de Golf van Mexico. Volgens hem moet de huidige generatie zich storten op een ‘nationale missie’ om Amerika’s innovatieve kracht ruim baan te geven en ‘weer controle te krijgen over ons eigen lot’.
“Al tientallen jaren weten we dat de dagen van goedkope en gemakkelijk winbare olie waren geteld. Al tientallen jaren praten we over de noodzaak om ein einde temaken aan Amerika’s verslaving aan fossiele brandstoffen. En al tientallen jaren laten we na om te handelen met het gevoel van urgentie dat deze uitdaging vereist”, aldus de president.
Vogens hem ligt dat niet alleen aan de olielobby, maar ook aan een gebrek aan politieke moed.
“De gevolgen zijn nu duidelijk. Landen als China investeren in banen en industrieën op het gebied van schone energie die hier in de VS zouden moeten zijn. Dagelijks dragen we bijna een miljoen dollar van onze rijkdom af aan andere landen, in ruil voor olie. En als we vandaag naar de Golf kijken, zie we een complete way of life die wordt bedreigd door een zwarte wolk ruwe olie. Zo’n toekomst kunnen we onze kinderen niet aandoen.”
Obama sprak vanuit het Oval Office, zijn werkkamer in het Witte Huis. Traditioneel doen Amerikaanse presidenten dat alleen wanneer ze het willen hebben over zaken van vitaal nationaal belang, zoals oorlogsverklaringen.
In dit geval betreft de oorlogsverklaring uiteraard BP. Obama verwijt het bedrijf ‘roekeloosheid’. Hij zal van de bedrijfsleiding eisen dat alle schade wordt vergoed, via een nieuw op te richten fonds dat nadrukkelijk niet onder leiding van BP komt te staan maar wel door het bedrijf moet worden volgestort.
(Een halve dag later werd duidelijk dat BP akkoord is, en dat het gaat om ongeveer 20 miljard dollar)
Critici wijzen er intussen op dat het pleidooi voor schone energie wel veel mooie woorden bevatte maar geen enkel concreet beleidsplan, en dat Obama het met alleen maar retorisch talent niet gaat redden. Of, in goed Nederlands: niet l*llen maar poetsen.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen