Amerikanen de eer, maar Crucell het octrooi

Crucell heeft octrooi aangevraagd op een naar eigen zeggen revolutionair antilichaam, genaamd CR6261, dat een groot aantal varianten van het influenzavirus onschadelijk maakt. Onderzoekers van het Leidse biotechbedrijf en van het Scripps-instituut in Californië melden de ontdekking vandaag op de website van Science.

Een primeur is het net niet: op de website van Nature Structural & Molecular Biology verscheen afgelopen zondag al een publicatie van een andere groep die op precies hetzelfde neerkomt. Crucells eerste octrooiaanvraag dateert echter al van 7 september 2006, en het zou wel eens kunnen dat het bedrijf daar de concurrentie ruimschoots te vlug mee af is geweest.

Ook CR6261 werkt in op haemagglutinine, het eiwit dat het virus gebruikt om door celmembranen heen te dringen. Het grijpt daarbij niet in op de frequent muterende kop van het eiwit, maar op de stam waar maar een paar varianten van bestaan.

Uit de berichtgeving valt op te maken dat CR6261 vat heeft op de H1- en H5-varianten van haemagglutinine. In een persbericht weet Crucell-ceo Ronald Brus te melden dat inmiddels ook antilichamen zijn gevonden tegen de afwijkende H3-stam, die ook nogal eens opduikt als griepepidemie-van-het-jaar.

Volgens Crucell is de markt voor griepvaccins momenteel wereldwijd goed voor 2,2 miljard dollar per jaar en wordt tussen nu en 2016 nog eens een verdubbeling verwacht. Nog los van de kans dat de langverwachte H5N1-vogelgrieppandemie alsnog een keer uitbreekt.

Het persbericht suggereert overigens dat Crucell vooralsnog niet mikt op de ontwikkeling van een vaccin maar alleen op een antilichaamtherapie voor mensen die al een vorm van influenza hebben opgelopen.

bron: Crucell

Onderwerpen